Veroudering door stress

Veroudering door stress? We wisten al dat stress niet gezond is. Maar nu lijkt het er ook op dat je door stress sneller veroudert. Zo suggereert althans onderzoek van promovenda Sonja van Ockenburg van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Van Ockenburg onderzocht de ‘Allostatic load theorie’. Hierin wordt aangenomen dat herhaalde blootstelling aan stress en negatieve emoties lijdt tot verval van de fysieke mogelijkheden om de reactie op stress te reguleren. De promovenda ontdekte inderdaad een relatie tussen het ervaren van (langdurige) stress of negatieve emoties en een snellere afname van de telomeerlengte.


[Copyright foto: geralt via Pixabay]

Rol telomeren
Telomeren hebben veel te maken met veroudering. Zij bevinden zich aan het uiteinde van chromosomen. Dankzij telomeren wordt het erfelijk materiaal doorgegeven zonder dat er belangrijke informatie verloren gaat tijdens het delen. Maar met elke celdeling worden de telomeren iets korter. Totdat ze te kort zijn geworden en cellen niet langer in staat zijn zich te vermeerderen.

Haar onderzoeksresultaten duiden volgens Van Ockenburg op een versnelde veroudering van de cellen van mensen die meer stress hebben of negatieve emoties ervaren. Veroudering door stress dus. Nog meer redenen om stress te lijf te gaan en te ontspannen!

Mis deze tips om stress te verminderen niet!

Bron: Nu.nl en Gezondheidsnet

Lees ook:Stress bij mannen en vrouwen ander effect
Lees ook:Stress verminderen: 5 tips
Lees ook:Minder nieuwe hersencellen door stress
Lees ook:Weg met de werkdruk dmv Stressbuddies
Lees ook:Verminderde pijnbeleving door yoga en meditatie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>