Huidige dalai lama de laatste?

Onlangs liet de huidige dalai lama (79) in een interview weten dat hij er geen problemen mee zou hebben als hij niet werd opgevolgd. Hij is van mening dat Peking zich zou bemoeien met zijn opvolging wat de kans vergroot dat een ‘zwakke’ dalai lama de titel zou krijgen. Zijn uitspraken zijn legendarisch te noemen temeer omdat er een einde zou komen aan een traditie van veertien generaties heiligen. 

Volgens het Tibetaanse boeddhisme kan de dalai lama aan gene zijde zelf kiezen of hij opnieuw incarneert. Hij is een zogenaamde boddhisattva: een manifestatie van de Avalokitesvara van compassie. Tenzin Gyatso (de echte naam van de dalai lama) meent dat het instituut van de dalai lama zijn beste tijd heeft gehad. Sinds 2011 is hij met pensioen en is er officieel een einde gekomen aan vijf eeuwen traditie.

4133002232_7b318149f3_z

Of er een nieuwe dalai lama zal worden geboren is dus nog even de vraag. Waarschijnlijk zal hetzelfde instituut van Tibetaans Boeddhisme (met een goed georganiseerde achterban voorzien van monniken en geleerden) de traditie moeilijk kunnen loslaten ook al denkt de dalai lama daar zelf anders over. Zij relativeren dan ook zijn uitspraken en haasten zich te zeggen dat er ‘niet teveel achter moet worden gezocht.’ De kans is dus groot dat er toch een dalai lama zal worden gekozen. Of deze inderdaad de incarnatie is van de huidige Avolokitesvara blijft nog even de vraag…

Lees ook:Nieuwe Dalai Lama een vrouw?
Lees ook:Dalai Lama komt naar Nederland
Lees ook:Dalai lama naar ziekenhuis voor armpijn
Lees ook:Dalai Lama in Wereldmuseum Rotterdam
Lees ook:Dalai Lama populair in Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>