Tentoonstelling Rudolf Steiner

Op zaterdag 13 september 2014 opent de Kunsthal Rotterdam een groots opgezette tentoonstelling over één van de invloedrijkste vernieuwers van de 20ste eeuw, Rudolf Steiner (1861 – 1925). Steiner is de grondlegger van de antroposofie en zijn nalatenschap is onder meer zichtbaar in het vrijeschoolonderwijs, de organische architectuur, antroposofische geneeskunde en biodynamische landbouw.


[Foto: Rudolf Steiner, blackboard tekening ‘Hoe verder de mens zich van de aarde verwijdert..’, 20 april 1923 ©Rudolf Steiner Archief, Dornach]

De tentoonstelling Rudolf Steiner. Alchemie van het alledaagse presenteert een uitgebreid overzicht van zijn leven, werk en wijdverbreide gedachtegoed. Een collectie maquettes, meubels, ‘blackboard’ tekeningen, brieven, foto’s en filmmateriaal biedt een fascinerend inzicht in zijn veelomvattende oeuvre. Steiner inspireert in zijn tijd kunstenaars zoals Piet Mondriaan, Wassily Kandinsky en Josef Beuys en houdt een vurig pleidooi voor sociaal ondernemen en duurzaamheid. In onze huidige tijd waarin maatschappelijke kwesties als een toenemend milieubewustzijn, aandacht voor biodynamische landbouw, eerlijke voeding en sociaal ondernemen gemeengoed zijn geworden, lijkt zijn gedachtegoed relevanter dan ooit. De tentoonstelling en activiteiten in de Kunsthal plaatsen Steiner in het licht van de actualiteit en laten zijn wereldwijde invloed op het gebied van design, kunst, architectuur, voeding, geneeskunde en onderwijs zien.

Vernieuwende ideeën
Eind negentiende eeuw presenteert Steiner zijn ideeën als een universele leefwijze waarin wetenschap, kunst en spiritualiteit samensmelten. In Steiners visie heeft alles met alles te maken; het planetaire stelsel beïnvloedt de groei en bloei van de natuur en het welzijn van de mens, en de mens moet zich hiervan bewust zijn. Hij ontwikkelt de antroposofische leer, die uitgaat van de vrije ontplooiing van de mens door onderzoek, innerlijke scholing en de verbinding van het aardse met het geestelijke. Steiner zet zijn artistieke en filosofische inzichten in om het dagelijks leven op een praktische manier te verbeteren. Zijn vernieuwende ideeën trekken, naast soms stevige kritiek, veel volgelingen aan. Ruim een eeuw later werken wereldwijd honderden vrijescholen en vele gezondheidsklinieken, boerderijen en financiële instanties volgens zijn antroposofische grondbeginselen.

Intrigerende wisselwerking
De tentoonstelling in de Kunsthal plaatst Steiner in de context van zijn tijd, waarin nieuwe kunststromingen en natuurwetenschappelijke ontdekkingen elkaar in hoog tempo opvolgen. Te zien is hoe Steiner onder deze invloeden zijn ideeën vormt en met de wereld deelt. Aandacht is er voor de intrigerende wisselwerking met beroemde tijdgenoten als Friedrich Nietzsche, Franz Kafka, Piet Mondriaan, Wassily Kandinsky en Frank Lloyd Wright. Daarnaast toont ‘Alchemie van het alledaagse’ hoe Steiner een geheel nieuwe ‘organische’ esthetica in architectuur en design ontwikkelt. De meubels en gebouwen met de natuurlijke vormen die zo kenmerkend zijn voor Steiners werk, tonen een duidelijke parallel met hedendaags design van kunstenaars, vormgevers en architecten als Olafur Eliasson, Ronan & Ewan Bouroullec en het Rotterdamse bureau 24H Architecture.

Educatie en Steinerweekend
Speciaal voor deze tentoonstelling ontwikkelt de Kunsthal educatieprogramma’s voor het reguliere onderwijs en vrijescholen, waarmee leerlingen kennismaken met de ‘hoofd, hart en handen’ ideeën van Steiner en gestimuleerd worden hun creativiteit aan te spreken. In het SteinerLAB doen kinderen en families mee aan activiteiten waarbij de zintuigen geprikkeld worden. Op zaterdag 27 en zondag 28 september vindt in de Kunsthal het ‘Steinerweekend’ plaats. Een afwisselend programma, met lezingen, workshops, minitours en activiteiten op het gebied van voeding & landbouw, architectuur, dans, sociaal ondernemen en kunst & design, biedt zowel doorgewinterde antroposofen als ‘Steiner–onbekenden’ van alle leeftijden een inspirerende ervaring.

Belangstelling? Kijk dan op de website van de Kunsthal.

 

 

 

 

Lees ook:Lama Karta komt naar Nederland
Lees ook:Tentoonstelling Heilige Geometrie en Spiritualiteit
Lees ook:Je aura ervaren en nieuwe energie opdoen
Lees ook:Laatste kans: De Boeddha in Tropenmuseum
Lees ook:Het Land van Heusden en Altena in het teken van geloof en bijgeloof

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>