Film van de maand: Retourtje hiernamaals

De laatste jaren zijn bijna-dood-ervaringen of BDE’s meer en meer in de belangstelling gekomen mede dankzij het werk van cardioloog Pim van Lommel die met zijn bestseller Eindeloos Bewustzijn het fenomeen een wetenschappelijke fundering gaf. Mensen die een BDE hebben meegemaakt zijn vaak voor altijd een ander mens geworden en kunnen maar moeilijk praten over hun ervaringen met hun omgeving.

Retourtje hiernamaals is een documentaire over de veranderingen die mensen ondergaan nadat ze een bijna dood ervaring hebben gehad. Hoe herdefinieer je je eigen leven nadat je op de rand van de dood hebt gebalanceerd? Welke waarden verschuiven en welke betekenis ken je toe aan datgene wat je is overkomen? In de documentaire zien we drie zeer verschillende mensen een uitzonderlijk verslag uitbrengen van wat zij op de grens van leven en dood hebben ervaren.

Industrieel ontwerper Sam van Haaster onderneemt een solotocht langs de Poolcirkel in Noorwegen. Als hij door een zelfveroorzaakte lawine onder meters sneeuw bedolven raakt, krijgt hij van onverwachte zijde hulp.

Koos van Rijswijk, een volkse Hagenees, vertrouwt eigenlijk niemand tot hij na een levensbedreigend brommerongeluk in de hemel door een welkomstcomité onthaald wordt.

Delfts ingenieur Henriëtte ter Braake belandt met een acute longembolie in het ziekenhuis. Zij krijgt geen adem meer en terwijl de verpleegsters in paniek roepen om zuurstof, stikt Henriette en vertrekt…

Bij terugkomst blijkt het leven voor geen van hen meer het zelfde. In de film wordt stap voor stap onthuld hoe voor Henriëtte, Koos en Sam alles in een ander daglicht komt te staan.

Op Holland Doc kun je de documentaire bekijken. Op de site van Retourtje hiernamaals kun je bovendien de verhalen zien van mensen die uiteindelijk niet in de film gekomen zijn. Ook deze verhalen zijn zeer de moeite waard.

 

Lees ook:‘Miss Tibet’ eerste documentaire op Bodhitv
Lees ook:Filmtip van de maand: Tibet in Song
Lees ook:Inspirerende filmtip: Doing time, doing Vipassana
Lees ook:Dromen of werkelijkheid?
Lees ook:Lezing over 5000 jaar hemel en hel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>