Meditatie voor kinderen: ontpoppende vlinder

Mediteren is goed. Ook voor kinderen. Zeker als het gaat om hoogsensitieve kinderen, of kinderen met concentratieproblemen. Maar hoe laat je je kind mediteren? Met deze voorbereidende oefening op meditatie voor kinderen! Zelfs de drukste kinderen worden rustig, kalm en gefocust door deze oefening, genaamd de ontpoppende vlinder. Een concept van Studio Sprankel.  Wij mochten deze prachtige oefeningen met jullie delen.

meditatie voor kinderen
[Copyright foto: stux via Pixabay]

Ga tegenover je kind zitten in kleermakerszit en vertel de onderstaande zinnen terwijl je ze voordoet. (Tip: oefen een keer zonder je kind erbij.) Als je de oefening voor het eerst met je kind doet, doe de oefening dan een keer voor.

Bij deze oefening heb je één doekje nodig per persoon. Bij voorkeur een doekje van materiaal dat handig uit elkaar gaat als je het eerst in elkaar gepropt hebt. De ene stof leent zich er makkelijker voor dan de andere. Je kunt het zelfs doen met een papieren zakdoekje, maar deze zal minder effect hebben.

Bij deze oefening gaat het om het goed in de houding zitten, goed blijven doorademen, je aandacht focussen. Het is een zogenaamde voorbereidende oefening op meditatie.

De opmerking schuin gedrukt spreek je niet uit.

 • Ga zitten in kleermakers zit. Met je rug recht, de bovenkant van het hoofd richting plafond. Stel je maar voor dat je hoofd aan een touwtje zit. En dat touwtje zit vast aan het plafond.
 • Je handen liggen in je schoot en daarin ligt een doekje.
 • Ga met je beide handen het doekje helemaal in elkaar proppen, tot een dikke prop die helemaal in je handen past.
 • Stel je voor dat het doekje een vlinder is die heel langzaam uit de ‘pop’ ontpopt.
 • Je opent je handen heel rustig steeds een beetje meer, en ondertussen kijk je er naar.
 • Als je handen helemaal open zijn, en het doekje helemaal uit elkaar, dan mag je nog even rustig blijven zitten.
 • Nu kun je het doekje nog een keer in elkaar proppen. En het zelfde doen, met je ogen dicht.
 • Hoe voelt het doekje in je handen terwijl het zich opent?

Ans Rozendal van Studio Sprankel biedt ondersteuning aan kinderen en hun ouders/opvoeders die te maken hebben met hoogsensitiviteit. Met informatie, praktische tips, oefeningen en ruimte voor uitwisseling van wat werkt. Het doel? Hoogsensitieve kinderen zelfbewust en met zelfvertrouwen laten opgroeien.

Ans vindt het leuk om te horen hoe jouw kinderen reageren op deze oefening. Je kunt contact met haar opnemen via haar website over meditatie voor kinderen.

Lees ook:Blijf de basis oefenen
Lees ook:Oefening 17: Neem een energie-douche
Lees ook:Oefening 6: Kristallen aftellen
Lees ook:Oefening 3: Meditatie
Lees ook:Oefening 2: Ademhaling

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Meditatie voor kinderen: ontpoppende vlinder

 1. gerjan

  Wat een leuke meditatieoefening voor kinderen. Deze ga ik in de toekomst zeker een keer proberen :)

    /   Reply  / 
  1. Ans

   Hallo Gerjan,
   helaas zie ik nu pas je reactie! Maar in de tussentijd heb je dus wel plenty tijd gehad om deze meditatie oefeningen eens te proberen. Ben heel benieuwd naar je/jullie reactie en hoe het beviel. Kan hier, maar mag ook naar [email protected]
   Warme groet,
   Ans

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>