Nieuwe Dalai Lama een vrouw?

De Dalai Lama (79) heeft gezegd dat hij het niet uitsluit dat een vrouw hem opvolgt.  De geestelijk leider van de Tibetanen deed deze uitspraak in een interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera. ‘Ik zeg dit al jaren: als de omstandigheden dat toelaten, dan zou een vrouwelijke dalai lama nuttiger kunnen zijn om de leer van Boeddha te dienen.’

Eerder deed hij inderdaad al soortgelijke uitspraken, onder andere in een interview met de Britse zender Channel 4, zoals: ‘Vrouwen zouden een veel actievere rol moeten spelen in het verspreiden van menselijke compassie’. Als de huidige Dalai Lama  door een vrouw wordt opgevolgd, dan is dat een bijzondere trendbreuk. Tot nu toe was de Dalai Lama altijd een man.

Dalai Lama

[Copyright foto dalai lama Debarshi Ray via Flickr]

Opvolging
De Tibetanen geloven dat de Dalai Lama na zijn dood snel weer reïncarneert op aarde. Tijdens zijn leven geeft de geestelijk leider al enkele tips en suggesties over zijn toekomstige leven. Na zijn dood start een groep hoge geestelijken de zoektocht naar dit bijzondere kind. Denkt men in een kind de Dalai Lama te identificeren? Dan wordt deze aan een aantal tests onderworpen. Slaagt het kind? Dan wordt hij – of wellicht straks een zij? – in een klooster verder opgeleid.

China
Overigens heeft Peking al aangegeven na de dood van de huidige Dalai Lama dat de Chinese regering een opvolger zal aanwijzen en niet de boeddhisten zelf. Vanaf 1950 is Tibet in handen van China. Sindsdien worden de Tibetanen met geweld onderdrukt door de Chinezen.

Bronnen: VTM, Trouw, Wikipedia

 

Lees ook:Dalai Lama komt naar Nederland
Lees ook:Dalai Lama in Wereldmuseum Rotterdam
Lees ook:Dalai lama naar ziekenhuis voor armpijn
Lees ook:Dalai lama in Nederland
Lees ook:Huidige dalai lama de laatste?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>