De bijen hebben hulp nodig!

De bijen hebben het moeilijk. De wetenschap staat voor een raadsel, want de bijenpopulatie is de laatste jaren dramatisch afgenomen en dat is een ecologische ramp waar we de gevolgen nog maar moeilijk van kunnen overzien. Het is vastgesteld dat bijen op dit moment verantwoordelijk zijn voor zo’n zeventig procent van alle gewassen bestuiven van de planeet. Zonder bijen is er geen honing; sommige planten kunnen zich niet langer voortplanten en raken uitgestorven. Als gevolg hiervan verdwijnen ook bepaalde dieren. Daarbij zou er binnen no time een wereldwijd voedseltekort ontstaan. Om deze reden wordt er op dit moment veel onderzoek verricht naar de bijen en hun kolonies om te achterhalen waar ze zo massaal aan sterven. 

Aan de universiteit van Maryland in Amerika is onlangs ontdekt dat verontreinigde pollen mede oorzaak zijn van de zieke bijen. Door de vele pesticiden en bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden in de land- en tuinbouw, zijn veel pollen onherstelbaar verontreinigd. De weerstand van de bijen heeft ernstig te lijden onder deze verontreiniging (vaak een natuurvreemde mengeling van verschillende gifstoffen). De bijen worden hierdoor vatbaar voor parasieten en als eenmaal een paar bijen zijn besmet duurt het niet lang tot de hele kolonie sterft.

{Beeld via Creative Commons Flickr}

De onderzoekers stellen dat de bijen de verontreiniging vaak opdoen buiten het gebied waar de korf staat. Hierdoor is de controle op deze pesticiden moeilijk omdat het gebruik van pesticiden niet overal valt te reguleren. We zullen dan ook met zijn allen op een andere manier van land- en tuinbouw moeten overgaan, maar gezien de vele politiek-economische belangen is dit proces niet van de een op de andere dag gerealiseerd. Het is de vraag of de verandering op tijd is voor de bij.

Bewustwording is een eerste stap in de goede richting en gelukkig zijn er kleinschalige initiatieven die het bijenhouden stimuleren. Het Bijenlint is een verzameling van initiatieven ter bevordering van de overlevingskansen van de bij dat begon als een lokaal initiatief, maar dat nu een landelijk fenomeen is. Iedereen, (particulieren of bedrijven) kan een belangrijke rol spelen door middel van bijvoorbeeld een bijenhotel of bijvriendelijke tuin. Bij Beelicious of I Love Beeing kun je een cursus volgen op dit gebied. Je hoeft niet op het platteland te wonen om bijen te houden trouwens, je kunt zelfs al op een paar kleine vierkante meter bijen houden. Door jouw tuin of balkon bijvriendelijk te maken help je de bij!

Gaat het je wat ver om bijen te houden? Draag dan je steentje bij aan de bij door wat vaker biologische producten te kopen die met respect voor het milieu zijn geproduceerd. Hoe meer vraag er komt naar ecologische land- en tuinbouw, hoe ‘normaler’ dit zal worden. De noodzaak tot het gebruik van onnatuurlijke middelen zal afnemen. Help de bij om bij te zijn!

Lees ook:Oefening 5: Visualisatie-oefening voor ontspanning
Lees ook:Biologische yogakleding van Yoganic winnen?
Lees ook:Chakra-fantasywinkel bestaat vijftien jaar
Lees ook:Vier de lente tijdens ‘Lentevuur’
Lees ook:Winnen: boek ‘Het Gedroomde Land’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>