Tranen van een zeemeermin: stop de jacht op haaien!

In een protestuitvoering tegen de Australische en wereldwijde jacht op haaien, riskeert de professionele zeemeermin Hannah Fraser haar leven om te dansen op de bodem van de zee met een zwerm van tijgerhaaien zonder enige vorm van bescherming. 

De Australische Hannah Fraser, ‘s werelds bekendste onderwatermodel en een toegewijd milieuactiviste, besloot om een duidelijke boodschap te maken voor haar regering en diens beleid aangaande de haaienjacht. Samen met foto- en cinematograaf Shawn Heinrichs en grote haaien expert Jim Abernethy, begon het trio aan een gevaarlijke missie.

De bedoeling was om deze magnifieke dieren in een realistisch en positief licht te vangen. Hannah zwemt tussen de tijgerhaaien en staat oog in oog met een ontzagwekkende haai, terwijl haar hand op zijn hoofd rust. Wat deze opnames zo uniek maakt is dat Hannah geen zuurstofflessen draagt of een duikpak, ze draagt alleen een bikini en werd met airbrush bodypaint om de perfecte artistieke visie neer te zetten. Zonder masker of enige vorm van bescherming kon ze enkel op haar vaardigheden, training en ervaring vertrouwen. Er was geen ruimte om fouten te maken, want een fout kon desastreuze gevolgen hebben.

Het lukt het team om een prachtige film te maken van een onderwaterdans samen met de tijgerhaaien. De haaien zijn geen niets-ontziende agressieve dieren zoals vaak wordt beweerd. In plaats daarvan laten ze zich aanraken en lijken ze nieuwsgierig. De haai is een roofdier en jaagt in principe alleen voor voedsel. Omdat ze slecht zien (hun reukvermogen is veel beter ontwikkeld) botsen ze soms met hun neus tegen hetgeen in het water ligt. Als dit toevallig een mens is worden ze getriggerd door de paniek die volgt. Mensen gaan bijvoorbeeld in paniek trappelen. Op dat moment neemt het instinct het over en bijt de haai met alle gevolgen van dien.

Voor meer dansen onderwater kun je kijken op de website van Hannah Fraser: Tears of a Mermaid waar ze door middel van haar werk aandacht probeert te vragen voor de prachtige diversiteit en bescherming van het leven onderwater. De film is hier te zien.

Lees ook:Succesvolle WNF-Rangeractie: 574.500 euro voor bedreigde haaien
Lees ook:Aanhang Wereld Natuur Fonds stijgt naar 920.000 donateurs
Lees ook:Beste Spirituele Boek 2015: Liefdesbang
Lees ook:Koop je zwaardvis, dan krijg je twee haaien gratis
Lees ook:Vier de bloedmaan bij Triskal

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>