Midzomer komt eraan; vier je dit magische feest ook?

Aanstaande zaterdag 21 juni heeft de dag de meeste zonne-uren en staat de zon op het meest noordelijkste punt bezien vanaf de aarde. Dit moment wordt de zonnewende genoemd. Sinds oudsher wordt deze dag  (de zogenaamde midzomer) met name in de Germaanse landen gevierd waar het feest voortkomt uit het Germaanse heidendom of paganisme. 

23592821_56e97afe6a_z

Midzomerfeest

In Nederland wordt het midzomerfeest niet grootschalig gevierd in tegenstelling tot bijvoorbeeld Zweden waar het feest een lange traditie kent en samen met Kerstmis het belangrijkste feest van het jaar is. Het is voor de Zweden het feest dat het begin van de zomer markeert en de dag geldt als officiële vrije dag. De mensen geloofden vroeger dat planten op midzomer geneeskrachtige of magische krachten bezitten en plukten ze op deze dag, bovendien werden er vreugdevuren ontstoken om de duistere krachten te weren die, zo geloofde men, in de uren zonder zonlicht meer macht hadden. Het midzomerfeest wordt gezien als de viering van een keerpunt; men wacht de oogst af en de vruchtbaarheid is nu op zijn hoogst.

Midzomernacht

Midzomernacht werd gezien als een magische nacht waar van alles in kon gebeuren. Shakespeares Midsummer Night’s dream, waarin Oberon, de elfenkoning, en Titania, de elfenkoningin, hun grote feest houden, sluit aan bij deze traditie. Heksen werden in deze nacht, net als in de Meinacht, geacht naar de Blocksberg en vele andere verzamelplaatsen te vliegen om er hun sabbat te houden. Het Midzomerfeest wordt vanaf de vroege middeleeuwen ook wel aangeduid als St. Jansfeest. Het vuur speelt een belangrijke rol bij dit feest, want het vuur wordt als magisch gezien; het kan elke wens in vervulling laten gaan.

Bijzondere rituelen

Op diverse plekken zijn er dit jaar initiatieven om de zonnewende te vieren. Zo viert CHANGE deze dag met een speciaal ritueel waar iedereen aan kan deelnemen. Vanaf twee uur ‘s middags tot ongeveer zeven uur ‘s avonds wordt de groeikracht van de natuur en de dynamiek van het leven gevierd. Door middel van een ritueel van vuur en een ceremonie kan men elkaar ontmoeten. Wil je hieraan deelnemen? Kijk dan op de site van CHANGE voor meer informatie. Ook bij bijvoorbeeld yogaschool Solide Yoga kan men deelnemen aan een Midzomer Event in Kijkduin, voor meer informatie kun je op de site kijken. Tot slot organiseren Yoga Bloemendaal en Yoga Studio Santpoort een Midzomer Yogafeest in de ruïne van Brederode; een magische plek. Voor meer informatie kun je kijken op de speciale Facebook-pagina die voor dit event is aangemaakt.

{Beeld Creative Commons via Flickr – FilippoC}

 

 

Lees ook:Beltaneviering in Rotterdam
Lees ook:Midzomer vieren met Triskal
Lees ook:De opkomende zon verwelkomen met Midzomer
Lees ook:Nieuwe site voor Magische Spirituele Reizen
Lees ook:Recordopkomst bij midzomerviering Stonehenge

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>