Vegetarisch eten en spiritualiteit

Over de vraag wat gezonde voeding is zijn boekenkasten volgeschreven en lopen de meningen uiteen. De vraag waar ik echter sinds kort mee worstel: wat is het effect van voeding op je spirituele dimensie? Vlees en vis eten: is dat bevorderlijk voor je spirituele groei? Of juist een remmende factor?

Aanleiding van dit blog: ik ben aan het stoeien met mijn voeding. Een natuurarts adviseerde het paleo- of oerdieet. Eten zoals de prehistorische mens deed, omdat dat genetisch het beste voor ons zou zijn. Dus: fruit, knollen, groenten, noten, zaden, en (biologisch) vlees en vis. Het resultaat na een maand? Ik voel me veel fitter, energieker en geconcentreerder. Maar ik eet dus dier. Terwijl ik hiervoor uit spiritueel oogpunt nauwelijks vlees at.

vegetarisch eten spiritueel?

[Copyright foto: flyupmike via Pixabay]

Vegetarisch eten is spiritueel?
Dit dilemma dwingt me om mijn overtuigingen opnieuw te onderzoeken. Is het vegetarisch eten spiritueel? Wat is er spiritueel aan vegetariërs? Laat ik duidelijk zijn: er zijn tal van goede redenen om geen vlees en vis te eten. Het is zeer belastend voor het milieu, de bio-industrie gaat bijzonder slecht met dieren om en te veel vlees is al snel ongezond. Met name die eerste twee redenen hebben zeker raakvlakken met een spirituele levenswijze, waarin je immers oog hebt voor de ander en streeft naar medevoelen met alles wat leeft. Maar is er meer?

Vegetarisch eten en de ziel
Veel spirituele stromingen staan het eten van vlees niet toe, zoals in veel Indiase tradities het geval is. Niet zozeer uit ecologische of ethische overwegingen maar vanwege zielsniveau en spirituele ontwikkeling. De holistisch arts Rüdiger Dahlke beschrijft dit heel treffend in Peace Food. Hij vindt dat het voor de ziel belangrijk is om alleen dat in zich op te nemen wat we van meet af aan zonder problemen en zonder tegenzin zelf verwerken kunnen. Hoe zit dit?

Spirituele redenen om geen vlees te eten
Een zoektocht door literatuur en internet bracht me op de volgende drie belangrijke genoemde spirituele argumenten voor het vegetarisme:

 • Spirituele leraren propageren een leven van geweldloosheid. Vegetariërs schaden geen levend wezens zoals vleeseters wel doen.
 • Meditatie gaat makkelijker als je geen andere wezens eet omdat je dan niet door het bewustzijn en de laatste emoties van de geslachte dieren wordt beïnvloed.
 • Vlees heeft een laag trillingsgetal. Door vaak vlees te eten, verlaag je je eigen trillingsgetal. Met een hoger trillingsgetal daarentegen beschik je over meer persoonlijke kracht en intuïtie en maak je gemakkelijker verbinding met de Bron.

Wat vinden jullie? Is het een must om vlees af te zweren uit spiritueel oogpunt? Ken je nog meer spirituele argumenten om geen vlees te eten? Laat je reactie hieronder achter!

Lees ook:Spiritualiteit en vegetarisme bij Omroep Gelderland
Lees ook:Good food: word in 1 maand de beste versie van jezelf
Lees ook:Dieren en hun kracht
Lees ook:De oerspronkelijke keuken: paleo- of oerdieet
Lees ook:Geen onbedwelmd geslacht halal-vlees meer bij AH

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Vegetarisch eten en spiritualiteit

 1. Elisabeth

  Ik denk dat het heel erg afhangt van wat je zelf kunt verwerken aan invloeden. Ik heb jaar in jaar uit vlees gegeten. De laatste 4 jaar uitsluitend biologisch maar na een ervaring waarbij ik mezelf voor het eerst echt helemaal wakker in mijn eigen lichaam aanwezig voelde zijn veranderde er iets. De derde dag na die ervaring zag ik het vlees dat ik klaar maakte als een afgestorven deel van een heel dier en niet meer als een los voedingsmiddel. Daardoor kon ik het niet eten. Raar om uit te leggen maar ik kon het voor mezelf niet meer verdragen dat ik een deel at van wat ooit een levend voelend wezen geweest was dat ook, net als ik, de wil had om te leven.
  Vanaf dat moment kon ik heb ik van het een op het andere moment geen vlees meer gegeten.
  Maar mijn gezin ervaarde dat helemaal niet zo en voor hun maak ik ook gewoon vlees klaar. De tradities zijn voor mij niet belangrijk. Wat teld is in hoeverre je in bewustzijn een beslissing kunt en wilt nemen en daar de verantwoording over kunt nemen. Ik kan de verantwoording niet meer dragen dat een dier voor mij moet sterven terwijl er allerlei alternatieven zijn. Maar mijn echtgenoot en kinderen wel en ook de kat en haar jong.
  Maakt mij dat meer spiritueel? Nee, dat denk ik niet. Het is alleen dat ik empathie voel met andere levende wezens en daar een besluit bij neem dat voor mij goed voelt.

    /   Reply  / 
  1. Saskia Bogaart Auteur

   Mooi, Elisabeth. Dankjewel voor het delen.

     /   Reply  / 
 2. M.

  Voor mij hangt spiritualiteit sterk samen met vegetariër zijn. Ik kan niet naar een hamlampje kijken zonder te weten, te zien en te voelen dat het ooit een levend wezen was. Een levend wezen dat het leven heeft moeten laten zodat een ander het kan eten. Ik vind dat een vorm van menselijk egoïsme – ‘wij hebben het recht om’. Terwijl ik niet geloof dat we dat recht hebben, en al helemaal niet enkel en alleen omdat we Mens zijn.

  Overigens geloof ik ook niet in preken. Hoewel ik zelf sterk voel dat het níet goed is en daar ook in geloof voor anderen, zal ik geen keuzes verbieden. Dat recht heb ik namelijk evenmin. Ik kan me alleen uitspreken, de ander zo nu en dan bewustmaken van zijn gedrag. Als hij/zij dan nog kiest om vlees te eten, dan is dat – helaas – zijn keuze. (Wel een waar ik het moeilijk mee heb, want die keuze gaat wel over leven en dood. Daar worstel ik nog wel eens mee: het mooie principe ‘leven en laten leven’ vind ik gevoelsmatig hierin toch wat ingewikkeld, omdat er dieren voor sterven.)

  Tegelijkertijd is het allemaal geen zuivere wetenschap: wie leeft, neemt ook. De vraag in hoeverre je ‘neemt’ is er een van persoonlijke aard. Een strikte veganist zal mij misschien op sommige andere vlakken wel weer de maat (kunnen) nemen.

    /   Reply  / 
  1. Veggie

   Ik ben het helemaal met je eens! Ik ben zelf ook vegetariër, omdat ik vind dat mens en dier gelijk aan elkaar zijn. Al vind ik dat mensen maar al te vaak helaas egoïstische keuzes maken en deze weg beredeneren met niet kloppende argumenten om zichzelf weer goed te voelen en verder niet na te hoeven denken. Mijn mening is dat een persoon die in contact staat met zichzelf en met alle energie die er beweegt en leeft op de wereld, er van nature voor kiest om geen vlees te willen eten. Voor mij heeft het dan ook nooit goed gevoeld om vlees te eten, als kind al niet waardoor ik al op jonge leeftijd de beslissing maakte om geen vlees te willen eten. Dat in een gezin met mensen die graag vlees eten, ik was de enige. Ik respecteer dan ook andere mensen hun keuze, want ik vind inderdaad ook dat ik niet het recht heb om anderen te vertellen wat zij moeten doen, vice versa. Maar toch hoop ik stiekem dat mensen zich gaan realiseren wat het betekent om vlees te eten zodat zij het vervolgens laten… Iemand die gevoelig is weet dit en hoef ik dan ook niet (verdedigend) uit te leggen waarom ik geen vlees eet. Want helaas moet ik mijzelf ontzettend vaak verdedigen omdat mensen mijn keuze om vegetariër te zijn, afkeuren. Waarom? Waarschijnlijk omdat zij ergens ook wel weten dat het beter zou zijn voor mens, dier en milieu om geen vlees te eten maar dit weg beredeneren met niet logische argumenten. Ik vind het belangrijk om niet alleen te nemen, maar ook te geven en vooral om erover na te denken wat je neemt van de wereld en van een ander om dit vervolgens in balans te houden. Daar begint het allemaal mee… Ik droom ervan dat de hele wereld in de toekomst vegetarisch zal eten, dromen mag, toch?!

     /   Reply  / 
 3. Eveningstar

  Ik vind dit een lastig onderwerp. Ik weet niet zo goed waar ik de grens moet leggen.

  Is het eten van alles wat leeft niet een soort van ‘onaardig’? Ook misschien wanneer je het moet plukken om op te eten? Heeft niet alles een ziel? waar leggen jullie de grens?

  Hoe kijken jullie daarnaar? Bedankt alvast voor jullie reacties en inspiratie :)

    /   Reply  / 
  1. Donna

   Als je een aardbei, courgette of welke andere vrucht dan ook niet plukt en opeet, rot het weg (door het op te eten en weer uit te scheiden, help je de plant om zijn zaden te verspreiden en zo zijn overlevingskansen te vergroten).

   Als je een varken, kip of andere diersoort niet “plukt” (lees: slacht), gebeurt er niets. Het dier zal zijn eigen weg blijven vervolgen.

   In een mooie, verre toekomst hebben we misschien ook geen planten meer nodig om te overleven, maar op dit moment is dierlijke voeding in elk geval zeker geen spirituele keuze lijkt me.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>