De Astro-Energetische Therapie van Natasja Kuipers

Natasja Kuipers is astrologe en auteur van Het Astrologiewerkboek en de Astrologische Inzichtkaarten. Onlangs ontwikkelde zij de Astro-Energetische Therapie (of AET): we vroegen haar naar deze vorm van therapie.  

Wat is AET precies?

Astro-Energetische Therapie is een combinatie astrologie, gesprekstherapie en energetische therapie. De geboortehoroscoop wordt als middel gebruikt om te kijken waar iemands blokkades zitten, de gesprekstherapie om te kijken waar iemand op dit moment tegenaan loopt en de energetische therapie om de blokkades in het energetisch veld op te sporen en om te zorgen dat dit weer gaat stromen. De geboortehoroscoop wordt tijdens de therapie (en dan met name tijdens het intakegesprek) gebruikt om te kijken waar iemands blokkades liggen en waar hij of zij tegenaan loopt in zijn leven. Daarnaast zie je wat iemands zieledoel in het leven is, waarvoor hij of zij hier op aarde is. Hierdoor kun je de problemen die iemand tegenkomt in een groter perspectief plaatsen. Ook weet je in welke fase van zijn ontwikkeling hij of zij zit. Iedereen komt in zijn leven een aantal omslagpunten tegen die bepalend voor je ontwikkeling zijn. Soms ben je nog niet toe aan iets omdat er nog iets anders af te ronden of te ontwikkelen is. Een omslagpunt kan dan wel die doorbraak geven. Je geboortehoroscoop geeft hier inzicht in. Ik vind het prettig dat ik door deze informatie een voorsprong heb. Hierdoor kan ik sneller naar de kern gaan. De energetische therapie zorgt ervoor dat het zelfherstellend vermogen van het lichaam (weer) wordt aangesproken. Ieder lichaam heeft het vermogen om zijn eigen blokkades op te ruimen, maar als je in een cirkeltje blijft draaien en niet in staat bent om iets in te veranderen dan zal deze energie in je lichaam stagneren. Blokkades kunnen op verschillende niveaus vastzitten. Op het mentale niveau zitten onze verwachtingen, denkbeelden en overtuigingen. Zijn deze negatief dan voeden ze onze ziel niet maar vindt er een verkramping plaats. Op astraal niveau kunnen onverwerkte of weggestopte emoties vast zitten en op het fysiek-etherisch niveau spanningen van ons lichaam maar ook vervuiling als elektrosmog of de verkeerde voeding. Doen we niets met deze blokkades dan kunnen ze uiteindelijk fysieke klachten veroorzaken. Ook de chakra’s spelen hier een rol in. De chakra’s zijn punten in je lichaam waar de energie samenkomt. Zie het als een grote verkeersrotonde waar verschillende wegen op uit komen, maar tevens ook afslagen zijn. Zo zorgen de chakra’s voor aan-en afvoer van energie. Een vrij complex geheel dus.

Kun je iets vertellen over je achtergrond en hoe je tot de ontwikkeling van AET kwam?

Na mijn afstuderen aan de hbo voor Boekhandel & Uitgeverij kreeg ik te maken met zo’n omslagpunt waar ik het net over had. Ik zat niet lekker in mijn werk, had een relatie waar ik me niet goed bij voelde, kortom: ik was aan alle kanten over mijn grenzen gegaan. Ik werd op een dag wakker en kon me niet meer bewegen. Dat was een heel vreemde gewaarwording. Ik weet niet meer hoe lang ik zo in bed heb gelegen, maar toen er weer een beetje beweging in kwam heb ik een shiatsutherapeut gebeld om me te laten behandelen. Ik heb een paar maanden vrij weinig gekund. Ik at weinig en alle energie leek wel uit mijn lichaam te zijn verdwenen. Ik wist niet wat met me aan de hand was. Later hoorde ik dat ik een burn-out had, maar die term was toen nog niet zo in zwang. Ook mijn eerste spirituele ervaringen heb ik rond die tijd opgedaan. Vanaf dat moment was mijn interesse in de zoektocht naar mezelf geboren en ik ben daar ook niet meer mee opgehouden. Wie ben ik? Wat voel ik? Waar kom ik vandaan? Wat is mijn doel in het leven? Wat is er na het leven? Al die vragen hielden mij bezig en zo kwam ik bij astrologie terecht. Ik heb een vijfjarige opleiding gedaan en geef sinds 2002 consulten. Ondertussen werkte ik als freelance journaliste en kon ik mijn nieuwsgierigheid in spiritualiteit botvieren op de interviews met mensen die in deze branche werkzaam waren. Daarnaast recenseerde ik spirituele en lifestyleboeken waardoor ik veel kennis kon opdoen. Ook deed ik diverse workshops, leerde ik Reiki, deed ik aan meditatie en yoga. In 2010 kwam het Astrologiewerkboek uit en later ook de Astrologische inzichtkaarten. Het was altijd een droom geweest om een boek uit te geven, maar hierna viel ik wel een beetje in een gat. Wat nu? Ik miste iets in het geven van consulten. Ik kwam er achter dat ik toch nog te veel met mijn hoofd bezig was en te weinig met mijn gevoel. De opleiding tot esoterisch therapeut heeft hier een enorme verandering in gebracht. Ik kwam weer in contact met mijn gevoeligheid en leerde dit op een positieve manier in te zetten.

Wat doe je precies bij AET? Wat kan men verwachten bij een behandeling? 

Veel mensen ervaren de therapie als heel verhelderend en juist helemaal niet zweverig, wat je misschien in eerste instantie zou verwachten. In de sessies ga ik vrij snel naar de kern. We kijken wat er achter problemen liggen, wat het hoofdthema hiervan is. Dat heeft bijna altijd te maken met dat je jezelf niet accepteert zoals je bent. Hiermee gaan we aan de slag, waardoor het dus niet nodig is om alles uitgebreid te bespreken. Ik geloof zelfs dat we in de toekomst praten steeds minder als een oplossing gaan zien, maar er meer en meer alternatieve, energetische manieren van genezen zullen ontstaan. We kijken daarnaast ook heel erg naar het nu. Waar loop je tegenaan en hoe kun je daar de volgende keer anders mee omgaan. Tegelijkertijd gebeurt er door de behandelingen iets in je systeem. Er wordt een herstel ingezet en dat ga je als klant op een geven moment merken. Dat is vaak geen ‘halleluja, ik heb het licht gezien’-gevoel maar een subtiel proces. Opeens valt je in dat je een bepaalde situatie anders kunt aan pakken of heb je een heel helder inzicht in je situatie. Het kan ook zijn dat er emoties loskomen en er bijvoorbeeld een periode volgt dat je veel moet huilen. Soms kan het ook fysiek uitwerken en besluit je anders te eten of meer te sporten. Dat lijkt voor een buitenstaander misschien niet zulke belangrijke veranderingen, maar dit kan enorme consequenties hebben. Vergelijk het met de vlinder die door zijn bewegingen elders op de wereld een storm kan veroorzaken. Na het praatgedeelte mag je tijdens de behandelingen lekker op de bank gaan liggen en behandel ik je van een afstandje. Ik raak je dus niet aan en je hoeft er ook niets voor uit te doen. Ik tast het energieveld af en daarin voel ik of er te veel of te weinig energie zit. Soms komen er beelden of gevoelens bij me op die iets over de persoon zeggen. Maar ik heb daar geen invloed op en het is ook niet altijd belangrijk er iets over te zeggen. Er gebeurt toch wel wat in je systeem. Verder werk ik soms met (thuis)opdrachten of visualisaties. Maar dat is heel afhankelijk van de persoon die ik voor me heb. Voor mensen die veel in hun hoofd zitten werkt praten juist averechts. Een visualisatie helpt hen dan meer om bij hun gevoel te komen. Voor mensen die niet goed geaard zijn, helpen bijvoorbeeld buikademhalingsoefeningen.

Kun je een voorbeeld geven van een bijzonder geval in je praktijk?

Elke ontmoeting is bijzonder, en dat meen ik echt. Het geeft altijd voldoening om iemand te mogen helpen op een stukje van zijn leven. Ik geef slechts een zetje, de klant doet de rest. Ik vind het altijd extra bijzonder als mensen al diverse therapieen hebben gehad, maar dan toch dat laatste zetje bij mij komen halen. Dat wijd ik helemaal niet alleen aan mijzelf hoor, het voortraject heeft daar zeker al zijn invloed op gehad. Alleen is er nog niet echt de kern geraakt. Zo had ik laatst iemand die al haar hele leven depressief is en hiervoor medicijnen slikt. Het duurde even voordat de therapie aansloeg. Hierdoor kan iemand soms ontmoedigd raken. Ik probeer iemand dan gerust te stellen door uit te leggen dat het lichaam haar eigen tijd neemt om te herstellen. Maar als iemand dan op een gegeven moment met stralende ogen binnenkomt en zelf ook verbaasd is dat het heel goed gaat, dan kun je niets anders dan blij zijn voor die ander. Dat het eindelijk eens de goede kant op gaat en je na zo veel jaren je leven weer kunt oppakken, dat noem ik een klein wonder waar ik alleen maar heel dankbaar voor kan zijn.

AET is uniek in de wereld en je hebt het concept getrademarked. Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Dat is inderdaad getrademarked voor de toekomst, maar om eerlijk te zijn heb ik hier nog totaal geen ideeen voor. Ik wil me eerst bezighouden met het ontwikkelen en verder uitwerken van het AET-concept zodat er een stevige basis staat. Momenteel ligt mijn aandacht bijvoorbeeld bij het gebruik van kristallen die de energetische behandelingen kunnen versterken. Dat wil ik meer gaan uitwerken. Ook het thema ego versus ziel vind ik interessant en dan vooral hoe je de overheersende stem van het ego wat meer kunt inperken zodat de ziel zich meer en meer kan laten zien (de weg naar de verlichting). Kortom, er is nog genoeg te ontdekken!

Wil je meer informatie over Natasja Kuipers en haar werk als astrologe kijk dan hier. Wil je meer weten over de Astro-Energetische Therapie kijk dan hier.

Lees ook:Engelen-therapie om blokkades op te heffen
Lees ook:Trager-therapie combineert bewegen, voelen, meditatie en massage
Lees ook:In memoriam Mukunda Stiles
Lees ook:Mijn ervaring: bezinnen met detox
Lees ook:Astrologe Natasja Kuipers: “2009 wordt een goed jaar voor mij”

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>