Ontspannen bevallen met hypnose?

Barbara Corsetto – vrouw van Paul Römer – schreef Ontspannen bevallen met hypnose. Over hoe je controle neemt over je pijn. Een boek dat me opviel in de boekhandel omdat ik ooit een paar therapeutische sessies bij haar heb gevolgd. Let op: dit is géén blog over hoe fijn en geweldig bevallen is. Wel over hoe hypnose en de oefeningen van Barbara Corsetto je kunnen ondersteunen tijdens jouw bevalling.

Doodeng. Zo dacht ik over bevallingen. Zwanger van mijn eerste volgde ik lessen zwangerschapsyoga. De docente legde met een blijde glimlach uit dat je de pijn vooral moest omarmen. Ik begreep geen snars van wat ze zei en dacht eerlijk gezegd dat ze gek was. Mijn normale reactie op pijn is om er zover mogelijk bij vandaan te gaan.

bevallen met hypnose
[Copyright foto: Morguefile]

Ruggenprik
Bij de eerste weeën sprak ik tegen mijn man het vermoeden uit dat dit wel eens een pijnlijke gebeurtenis kon worden. Een paar uur later raakte ik in paniek. Rustig blijven, puffen, de pijn laten opkomen: aan mij was het niet besteed. Een ruggenprik bracht uitkomst. Achteraf was het me duidelijk dat ik totaal niks begrepen had van het hele pijnverhaal.

Barbara Corsetto
Nummer twee op komst. Fijn. Geweldig. Maar ook: slik. Ik besloot het heft in eigen handen te nemen en kwam uit bij Barbara Corsetto (fysiotherapeut, zwangerschapsdocent en hypnotherapeut). Niks geen zweverig gedoe, maar praktische aanwijzingen over hoe om te gaan met pijn. Ik visualiseerde me suf. Een wee was een berg om tegen op te fietsen of een golf om op te surfen. Okay…

Mee met de pijn
De bevalling van mijn tweede zoon was in vele opzichten een stuk lastiger dan van nummer een. Het duurde langer en ging gepaard met meer toeters en bellen. Toch zijn mijn herinneringen rooskleuriger. Het wonder geschiedde: ik kon eindelijk meegaan in de pijn. Dat maakte dat alles een stuk beter te verdragen was. Althans: tot de paar laatste uren. Toen bracht een morfinepomp verlichting – een uitstekende aanvulling op de zelfhypnose.

Bang voor de bevalling?
Zowaar: we mochten niet veel later nog een zoon verwelkomen. Dit keer had ik er het volste vertrouwen in. Bang voor de bevalling? Welnee. Een wereld van verschil met de vorige keren. Ook dit keer hielpen de oefeningen van Barbara Corsetto uitstekend. Tot ik het niet meer trok – de bergen en golven werden mij een beetje te hoog – en de arts ter ondersteuning een Pethidine prik zette…

Ontspannen bevallen met hypnose
Zwanger zijn en bevallen, zijn ingrijpende gebeurtenissen. Zie jij om wat voor reden dan ook op tegen je bevalling? Uit ervaring kan ik je Ontspannen bevallen met hypnose aanraden. Is het een wondermiddel? Zeker niet. Maar het geeft je wel handvatten om beter met pijn om te gaan en angsten rondom bevallen te verminderen. En anders is er altijd nog pijnbestrijding (mijn advies: ga voor de morfinepomp). Ik heb echt veel gehad aan beide aspecten – hypnose en pijnbestrijding – en kijk met plezier en humor terug op mijn bevallingen. ☺

En jullie? Ontspannen bevallen – kan dat überhaupt? Laat het ons hieronder weten!

Lees ook:Bewust zwanger en Bewust bevallen
Lees ook:Kinderziekenhuis gaat hypnose toepassen
Lees ook:Tom Cruise wil spirituele bevalling
Lees ook:Thee, een eeuwenoud medicijn
Lees ook:Susan Smit over de mystieke kant van zwangerschap

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>