In memoriam Mukunda Stiles

Op 18 februari jongstleden overleed Mukunda Stiles de oprichter van het Yoga Therapie centrum. Wij staan even stil bij het overlijden van deze bijzondere man die de grondlegger was van de Structurele Yoga Therapie.

Mukunda had drie bijzondere ervaringen die zijn leven zouden veranderen: toen hij bijna 20 was, kreeg hij een auto-ongeluk. De zin: “God beschermt me” kwam op in zijn geest. Voor het eerst in zijn leven voelde hij de aanwezigheid van iets hogers. Hij was ongedeerd en vanaf die dag begon hij dingen in zijn leven te veranderen. Toen hij in het leger zat deelde een vriend een boek over yoga met hem. Het beschreef hoe je je adem kunt vertragen en je lichaam kunt verlaten. Mukunda besloot dit te proberen. Hij ging op de grond liggen en vertraagde zijn ademhaling. Plotseling bevond hij zich buiten zijn lichaam en zweefde hij onder het plafond. Het voelde compleet natuurlijk. Even zo snel nam zijn geest het over en was hij terug in zijn lichaam.

Initiatie

Nadat hij het leger verliet, keerde hij in 1974 terug naar California waar hij Swami Muktananda een lezing zag geven. Mukunda stond achter in het auditorium met duizenden mensen. Hij voelde Muktananda’s blik op hem gericht, alsof die het leven zelf in hem ademde; een spontane Shaktipat ervaring. “Mijn leven was daarna nooit meer hetzelfde” heeft Mukunda gezegd. Baba gaf hem de naam Mukunda, dat ‘bevrijder met compassie’  betekent en gaf hem toestemming om spirituele initiaties en spirituele namen te geven (dhivva diksha) als ook om Shaktipat over te brengen.

Structurele Yoga Therapie

Mukunda ontving een graad in religieuze studies met een scriptie over Patanjali’s Yoga Sutra’s en verdiepte zich in de fysiotherapie. In 1978 ontwikkelde hij zijn Structural Yoga Therapy. Hiermee bracht hij een unieke benadering tot yoga therapie dat het complete individu respecteert van zijn fysieke manifestatie tot zijn spirituele kern. Hij integreerde Krishnamacharya’s principe van het aanpassen van een complete aanpak op maat gemaakt voor het individu gebruikmakend van de specifieke anatomie en kinesiologie van het lichaam, een benadering van de acht poten van de Astangha yoga, een Ayurvedische benadering tot gezondheid en lifestyle die een yoga lifestyle helpt te faciliteren alsook een diep begrip van de spirituele essentie van Tantrische Yoga.

Als leraar 

Mukunda Stiles gaf les en trainingen over de hele wereld. Hij was auteur en redacteur van diverse boeken over Yoga Therapie en Ayurveda en heeft les genoten van grote namen van onze tijd als BKS Iyengar, Paul Copeland, Rama Jyoti Vernon en Indra Devi. Na de dood van Muktananda werd Babaji Mukunda’s spiritueel leraar. Mukunda’s werk is een grote inspiratie voor een hele generatie yogaleraren zoals Leslie Kaminoff.

Zijn werk zal worden voortgezet door Chinnamaste Stiles. Meer informatie over Mukunda Stiles en zijn yogatherapie kun je hier vinden. Zijn boek over Yogatherapie in het Nederlands (Yogatherapie voor lichaam en geest – Altamira) vind je hier. Voor een overzicht van zijn andere boeken (in het Engels) kijkt men hier. Delen van dit stuk zijn afkomstig van de Yogatherapycenter site en vertaald.

 

Lees ook:Boek van de yogajuf van Deepak Chopra
Lees ook:Gratis proefles Chopra Center Yoga
Lees ook:‘In Balans!’-lessen van Artemis
Lees ook:Vitaliteit aan zee
Lees ook:Trager-therapie combineert bewegen, voelen, meditatie en massage

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>