Boeddha in de Linie

[door Saskia Bogaart]

Vier boeddhistische kunstenaars. Twee weken lang in isolement met de natuur, de kunst en de boeddhistische beoefening. Van 2 maart 2014 tot en met 27 april 2014. Op Fort Werk aan het Spoel in Culemborg – onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Geen vervoer, geen mobiele telefoon, geen wifi…

Gedurende hun verblijf werken de kunstenaars in een relatief isolement. Zij worden niet alleen door het landschap gevoed. Ze krijgen aan het begin van hun werkperiode een koan mee, een zenraadsel, bedoeld om de geest te openen. Wat doen de stilte, het natuurgeweld en het onoplosbare vraagstuk dat de koan is, met de kunstenaar? Verlangt hij of zij na drie dagen bleek van ellende naar huis? Of wordt de geest één met de prachtige omgeving? Het doel van het project is niet alleen om na veertien dagen met een prachtig kunstwerk het atelier te verlaten. Het gaat vooral om de confrontatie met zichzelf, het werk, de natuur.

[Copyright foto: MorgueFile]

Deelnemers

  • Leen Kaldenberg (beeldend kunstenaar) 2 maart tot en met 16 maart
  • Airco Caravan (beeldend performance) 16 tot en met 30 maart
  • Raoul Deleo (tekenaar, illustrator) 30 maart tot en met 13 april
  • Mark Schalken (grafisch ontwerper, beeldend kunstenaar) 13 april tot en met 27 april

Boeddha in de Linie
Op 27 april 2014 om 15.00 u. – de dag dat de laatste kunstenaar naar huis gaat – opent de gelijknamige expositie: Boeddha in de Linie. De expositie toont het resultaat. Tot en met 25 mei 2014 blijft het werk verspreid over het fort te zien.

Media
De Boeddhistische Omroep Stichting (BOS) en het Boeddhistisch Dagblad (BD) volgen dit experiment op de voet. Er komt een televisieuitzending en een radioserie van dit project. Het BD doet op haar website in tekst en video-opnamen verslag. Wou2 organiseert het project en begeleidt de kunstenaars.

Meer weten? Bezoek de website van Werk aan het Spoel

Lees ook:Boeddha Festival Rotterdam
Lees ook:Vesakha Puja
Lees ook:Boeddha was ook maar een mens
Lees ook:Symposium over Boeddha, Dharma en Sangha
Lees ook:Gilbert & George combineren religie en humor in kunst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>