Inspirerende filmtip: Doing time, doing Vipassana

{Door Donata van der Rassel}

De documentaire Doing Time Doing Vipassana werd gemaakt door Eilona Ariel en Ayelet Menahemi en vertelt het verhaal van de strijd van de jonge vrouw Kiran Bedi, voormalig hoofd inspectie van de gevangenissen in New Delhi, om de beruchte Tihar gevangenis om te toveren in een oase van rust en vrede.

De documentaire won de Golden Spire Award op het San Fransisco International Film Festival van 1998. Het is het verhaal van de gevangenen die een belangrijke mentale verandering doormaken gedurende de meditatietraining en zich realiseren dat hun gevangenschap niet het einde is, maar juist het begin kan zijn van een nieuw en positiever leven. Daarnaast geeft de docu een beeld van de eeuwenoude meditatie techniek Vipassana. Het succes was zo dramatisch dat de Indiase regering onlangs besloten heeft Vipassana meditatie in alle gevangenissen in het land in te voeren. Andere landen kijken met interesse naar dit voorbeeld. De filmmakers verbleven twee weken in de Tihar gevangenis in New Delhi en in de Baroda gevangenis in de Indiase provincie Gujarat. Je kunt de film zien op Bodhitv. Een aanrader!

{ De Delhipolitie doet zelf ook mee aan de meditatie trainingen / Karuna films}

 

Lees ook:The Da Vinci Code ook in China van het doek
Lees ook:Film The Da Vinci Code nu ook verboden in Wit-Rusland
Lees ook:Filmtip: Awake, The Life of Yogananda
Lees ook:Filmtip van de maand: Tibet in Song
Lees ook:‘Miss Tibet’ eerste documentaire op Bodhitv

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>