7 tips om te ontstressen

{door Donata van der Rassel}

In het weekend kunnen we ontspannen, maar als de week weer begint, komt de stress weer om de hoek kijken. Stress is de oorzaak van allerlei gezondheidsklachten, die zich bij ieder persoon weer anders kunnen uiten. Heb je van nature gevoelige darmen, dan is de kans groot dat je buikklachten krijgt. Neem je deze signalen van je lijf niet serieus, kunnen de klachten verergeren en/ of chronisch worden. Luister dus goed naar je lijf en zorg ervoor dat je niet teveel stress hebt. Maar hoe kun je iets tegen stress doen? Het is vaak zo sluipend en het is toch normaal dat je je zorgen maakt? Deze 7 tips helpen je om te ontstressen gedurende de dag:

  1. Haal adem! Het klinkt simpel, maar een goede ademhaling circuleert niet alleen zuurstof in je lijf, maar ook subtiele energie. Haal daarom een aantal keer per dag goed diep adem. Bijvoorbeeld als je naar het toilet gaat. Adem langzaam in door je neus en uit door je mond. Sluit een neusgat af met je duim en adem in gedurende 7 seconden, houdt even vast, adem uit gedurende 7 seconden  en wissel daarna af. Dit maakt dat je je bewuster wordt van de ademstroom en het heeft een positief effect op de wisselwerking tussen de rechter- en linkerhersenhelft.
  2. Wissel af! Als je de hele dag op kantoor hebt gezeten, ga dan ’s avonds na het eten even wandelen of rennen. Andersom geldt dat als je veel fysieke arbeid hebt verricht, je ’s avonds even de tijd moet nemen om te ontspannen. De disbalans tussen actie en rust is een van de belangrijkste redenen van klachten dus neem dit serieus!
  3. Relativeer! Als je je ergens zorgen over maakt, vraag je dan af of dit nog wel belangrijk is over tien jaar. Accepteer dat alles van tijdelijke aard is en probeer de kern in jezelf vast te houden in plaats van de omstandigheden.
  4. Lach zoveel mogelijk! Lachen ontspant lichaam en geest. Als er niets is om over te lachen, kijk dan naar een grappige film of zoek iets geestigs op internet. Soms moet je eerst iets doen voordat je het gaat voelen. Lach en je zult je ook blijer gaan voelen.
  5. Een voor een! Al is je to-do lijst nog zo lang, doe alles een voor een in je eigen tempo. Laat je niet overweldigen door de hoeveelheid, maar begin (stel niet uit) en werk je lijst af met aandacht en precisie. Er is niets zo erg als honderd taken slecht uitgevoerd. Al doe je maar een ding heel goed op een dag. Daar kun je trots op zijn.
  6. Uit jezelf! Als je wilt huilen, huil dan. Maak er een huilavond van, met een lange warme douche en een zielige film. Wentel in zelfmedelijden, maar sta de volgende dag op met frisse moed. Als je erover wilt praten vertel je verhaal dan aan mensen, probeer objectief naar jezelf te kijken en kritisch te zijn, maar wees niet te streng voor jezelf.
  7. Wees creatief! Ga dansen of tuinieren of schilderen. Maak eens een lekker gerecht klaar waar je jezelf in kwijt kunt. Bedenk dat het geluk hem vaak zit in de kleine dingen.

{copyright beeld Israeltourism via Flickr}

Lees ook:De kunst van het ademhalen
Lees ook:Ontstressen in drie dagen
Lees ook:Spirituele jaarhoroscoop 2012: Vissen (20 februari t/m 21 maart)
Lees ook:Offers brengen met de Maan van de Roos
Lees ook:Stress verminderen: 5 tips

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>