5 Mantra’s en hun betekenis

{door Donata van der Rassel}

Mantra’s zijn eigenlijk een soort reiniging voor de geest. Ze bevatten een bepaalde vibratie die op veel niveau’s heilzaam kan werken. Ze kunnen je helpen bij het bepalen van je doelen, ze kunnen positief werken voor je zelfvertrouwen en helpen om meer positieve energie het universum in te sturen. Een pure mantra is eigenlijk een soort gebed. Wij hebben de vijf meest krachtige (en meest bekende) mantra’s voor je op een rijtje gezet.

  1. Aum of Ohm: Dit eenlettergrepige woord wordt ook wel beschouwd als de oerklank. Het wordt gezegd dat uit deze klank alles is ontstaan. Het effect van deze klank is erg sterk daarom wordt hij vaak gebruikt als begin of eindklank in een langere mantra of gebed.
  2. Om-mani-padme-hum: Betekent letterlijk “Ik eer de parel in de lotus” en is de meest geciteerde mantra van het Tibetaans-Boeddhisme. Het is gericht tot de bodhisatva Avalokitesvara aan wie raad en troost kan worden gevraagd. Deze is tevens de bezitter van het juweel (de wijsheid) in de lotus.
  3. Om-shanti: Betekent letterlijk “ik wens u heilige vrede” en vibreert geweldloosheid en liefde.
  4. De gayatri- mantra beïnvloedt ook het hele fysieke lichaam, zuivert het emotionele  lichaam en brengt je bij je hartsgevoel. Letterlijk is de betekenis als volgt:

Aum – oerklank

Bhur – de fysieke wereld die de vitale spirituele energie belichaamt, ofwel ‘pran’

Bhuvah – de mentale wereld en vernietiger van het lijden

Svah – de hemel en de spirituele wereld die geluk belichaamt

Tat  - verwijzing naar Parmatma (de Superziel)

Savitur – de heldere zon of schepper en onderhouder van de wereld

Varenyam – beste of meest geliefde

Bhargo – vernietiger van alle zonden

Devasya – goddelijke godheid op oppergod

Dheemahi – we mediteren op en nemen in

Dhiyo – het intellect

Yo – het licht

nah – ons

Prachodayat – inspireren of verlichten

Vrij vertaald betekent dit: “Door alle lagen van ervaring heen is DAT de ware aard die het bestaan verlicht, het allerhoogste Ene. Moge alle wezens door subtiele en meditatieve intelligentie de verheven schittering van verlicht bewustzijn gewaarworden.”

  1. Om Ah Hum Vajra Guru Pamde Siddhi: Deze mantra benoemt alle boeddha’s, meesters en ontwaakte mensen. De unieke kracht van deze mantra wordt gebruikt voor vrede, genezing, transformatie en bescherming in deze geweldadige en chaotische tijd.

Tip: Wil je wat meer weten over mantra’s? Zoek dan eens op Gayatri mantra bij YouTube. Je krijgt dan een hoop mooie (en minder mooie) uitvoeringen te zien. Hier en hier kun je meer lezen over boeddhistische mantra’s, maar mantra’s zijn van alle tijden en religies.

{Copyright Wonderlane via Flickr

Lees ook:‘De toepassing van mantra’s in het dagelijkse leven’
Lees ook:Alles over mantra’s
Lees ook:Mantraconcert om chakra’s in balans te brengen
Lees ook:Mooie mantra
Lees ook:Inspirerende filmclip van de maand: Tina Turner zingt vredesmantra

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>