Meditatie bewezen effectief tegen depressie

[door Saskia Bogaart]

Depressief? Ga mediteren! Wetenschappers hebben aangetoond dat meditatie de symptomen van een depressie verlicht. Zo blijkt uit nieuw onderzoek van de American Medical Association onder ongeveer 3500 proefpersonen.

Mensen met een depressie lijden onder een scala aan heftige klachten. Van schuldgevoelens tot hopeloosheid, van extreme vermoeidheid tot angstgevoelens. In Nederland lijden circa 550.000 mensen aan deze kwaal.

Mindfulness
De Amerikaanse onderzoekers raden deze mensen aan om 30 minuten per dag te mediteren. Bij voorkeur mindfulness. Mindfulness is een manier om aandacht te schenken aan het huidige moment, met behulp van onder andere meditatie, ademhaling en yoga. Het helpt om meer bewust te worden van gedachten en gevoelens, zodat die je niet langer overweldigen.

De meeste artsen schrijven echter geen mindfulness- of meditatiecursus voor, maar grijpen eerder naar antidepressiva. Gemiste kans? Ik denk van wel.

Lees ook:‘Mindfulness alternatief voor antidepressiva’
Lees ook:Mindfulness Yoga Festival in Rotterdam
Lees ook:Workshop Mindfulness Meditatie in Zwolle
Lees ook:Leer meer bewust te leven met een mindfulness training
Lees ook:Omgaan met angst, stress en depressie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>