De spirituele kant van consuminderen

[door Saskia Bogaart]

We hebben bijna allemaal de afgelopen jaren de broekriem moeten aanhalen met de nodige weerstand en tegenzin. Toch blijkt er een spiritueel pareltje verborgen in het (verplicht) bezuinigen. Wie erin slaagt om met minder inkomen genoegen te nemen, vereenvoudigt namelijk zijn leven.

De filosoof Allan Watts laat in zijn boek De wijsheid van onzekerheid zien dat we in het westen verslaafd zijn geraakt aan materie. Daarmee proberen we een spirituele leegte in onszelf op te vullen. We zoeken naar geluk in onze hoge levensstandaard.

Verslaafd aan materie
Dit werkt maar matig. Hoe lang ben je echt blij met een nieuwe tas, nieuwe gordijnen of een nieuwe auto? De bevrediging duurt vaak maar kort. Met als gevolg dat we steeds méér willen. Design meubels, luxe vakanties, een koopwoning die eigenlijk te duur is. En om dat te bereiken werken we ons uit de naad en doen soms zelfs ronduit vervelend werk.

Stap eruit
Het vereist lef om uit deze vicieuze cirkel te stappen. De crisis van de afgelopen jaren heeft sommigen hier simpelweg toe gedwongen. Anderen zijn zich meer bewust geworden van het verslavende patroon van steeds maar meer willen. Langzaam – heel langzaam – verschijnen de contouren van een maatschappelijke omwenteling. Er ontstaat steeds meer behoefte aan duurzaamheid en downsizen. ‘Delen is het nieuwe hebben’, zei kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde niet voor niets.

Persoonlijke groei
Leven met minder geld kan je persoonlijke en spirituele ontwikkeling een flinke boost geven. Minder werken betekent ook meer tijd. Minder meedoen aan de ratrace. Meer tijd voor vrienden en familie, om rond te lummelen en het leven te leven. Minder spullen betekent ook minder zorgen. We identificeren ons bovendien vaak met wat we kopen, niet met wat we zijn. Als we minder geld gaan uitgeven, moet je identiteit aan andere dingen ontlenen. Niet aan je huis, smartphone of kleding. Zo stuit je op de vraag wie je eigenlijk echt bent.

Natuurlijk moeten we hier een kanttekening bij plaatsen. De bijstandsmoeder die geen geld heeft om haar kinderen fatsoenlijk te voeden en te kleden, krijgt een heel ander soort stress. Er is dus wel een financiële ondergrens, die van persoon tot persoon zal verschillen.

Lees ook:Consuminderen in een heel klein huisje
Lees ook:“Denk na voordat je iets zegt”: de Wet van Aantrekkingskracht
Lees ook:Geld en Nieuwe Maan
Lees ook:Semi-alternatieve huisarts goedkoper en effectiever
Lees ook:De spirituele hoogtepunten van november 2009

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>