Vergeven is gezond, maar hoe doe je dat?

[Door Donata van der Rassel]

Dat vergeving belangrijk is en zelfs gezond, is geen nieuwe gedachte. Als we niet vergeven kunnen we letterlijk ziek worden van verdriet en frustratie. Maar vergeven is makkelijker gezegd dan gedaan. Soms ben je overweldigd door het gevoel dat jou iets is aangedaan en is het moeilijk los te komen van dat gevoel. Kun je leren vergeven? En zo ja, hoe doe je dat dan?

Verschillende spirituele auteurs hebben geschreven over vergeving zoals Jack Kornfield en Iyanla Vazant. Zij promoten een verandering van zienswijze; als we ervan uitgaan dat we allemaal een zijn, verandert het concept van dader versus slachtoffer. Als  leven leren is, is het misschien juist de les vergeving die ons de meeste moeite kost. Tegelijkertijd is het de ultieme daad van liefde. Wat is er immers moeilijker dan iemand die iets verschrikkelijks heeft gedaan vergeven.

Kiezen voor positiviteit

Vaak roept het begrip verontwaardiging op bij slachtoffers. “Waarom zou ik deze persoon vergeven?” maar vergeven doe je in principe niet voor de ander, maar voor jezelf. Jij laat de negatieve energie bij de ander. In plaats daarvan kies je voor liefde en voor positiviteit. Je neemt afstand van het vergif dat bij de negatieve daad hoort. Het steeds opnieuw kiezen voor liefde is het moeilijkste in het leven, maar zal je uiteindelijk bevrijden.

“Alles wat je doet komt bij je terug?”

“Alles wat je doet komt bij je terug.”  Als we hiervan uitgaan zal de ‘dader’ zijn vorm van rechtvaardigheid niet ontlopen. Deze rechtvaardigheid hoeft echter niet dezelfde vorm te hebben die jij voor ogen hebt. In het grote geheel kan een persoon nooit over de daden van een ander oordelen en heeft misschien alles wel een bedoeling. Soms is deze niet meteen duidelijk of strookt ze niet met jouw verwachtingspatroon, maar vaak zie je achteraf pas het goede in het slechte.

Blijf bij jezelf

In vergeving schuilt een onmetelijke kracht, maar het kost tijd die kracht te zien. Geef jezelf de ruimte om te rouwen, luister naar jezelf en naar je verdriet. Geef geen tijdslimiet aan je verdriet, verdriet laat zich niet timen. Laat je woede voor wat hij is. Alle woede is uiteindelijk verdriet. Probeer niet om het gebeuren te begrijpen. Dit is een natuurlijke reactie, maar vaak is er geen antwoord op jouw waarom. Of is het een antwoord dat je niet wilt horen. Blijf bij jezelf en  jouw waarheid. Oefen in plaats daarvan je mededogen.

Kies vergeving

Vergeving heeft veel te maken met overgave. Geef jezelf over aan het leven en wat daarin gebeurt, heb vertrouwen dat liefde uiteindelijk overwint. Kies ervoor om te vergeven, heel bewust. Een donkere kamer betekent immers alleen de (tijdelijke) afwezigheid van licht.

{copyright beeld juliejordanscott via Flickr}

Lees ook:Verzoendag: los je conflicten op
Lees ook:Hoe jouw verhaal bepaalt waarom je niet succesvol bent
Lees ook:Ontwikkel een spirituele relatie
Lees ook:Daadwerkelijk vergeven of proberen te vergeten?
Lees ook:3-daagse retraite rond 12-12-12

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>